Geschiedenis

De Sint Servaaskerk draagt sinds 1985 officieel de titel basilica minor en prijkt op de lijst van 100 belangrijkste rijksmonumenten van Nederland.

De kerk is in meerdere fasen gebouwd boven het graf van de heilige Servatius. De huidige driebeukige kruisbasiliek, die grotendeels in romaanse stijl gebouwd is met gebruikmaking van kolenzandsteen en mergel, wordt beschouwd als de oudste nog bestaande kerk van Nederland. 

Hart van Maastricht

Als pelgrimskerk van de heilige bisschop Servatius, parochiekerk van de rooms-katholieke Sint Servaas parochie, dekenaatskerk van de stad Maastricht èn rijks-monument straalt de monumentale Sint Servaas Basiliek eenieder tegemoet in het hart van Maastricht. 

Stap gerust binnen
Gelegen aan het welbekende Vrijthof ontvangt de Sint Servaaskerk al eeuwenlang bezoekers. Iedereen is welkom: wij ontvangen van oudsher niet alleen de Maastrichtenaren met plezier, maar ook de talrijke stadsbezoekers en pelgrims vanuit de hele wereld. Tot de speciale gasten aan het graf van Servaas worden onder meer Karel de Grote en Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima gerekend. Het indrukwekkende interieur en exterieur van de basiliek, alsmede het liturgische aanbod maken elk bezoek tot een zegening, rijk aan religie, traditie, historie en gemeenschapsgevoel. 

Stap gerust binnen, neem deel aan een van de vieringen of bewonder de vele schatten en verhalen die schuilgaan achter de deuren van de Sint Servaas.