Geschiedenis

De Sint Servaaskerk draagt sinds 1985 officieel de titel basilica minor en prijkt op de lijst van 100 belangrijkste rijksmonumenten van Nederland.

De kerk is gebouwd op het graf van Sint Servaas. Vermoedelijk is de huidige basiliek de vierde kerk die deze heilige grond bekroont. De imposante driebeukige kruisbasiliek, die grotendeels in romaanse stijl gebouwd is met gebruikmaking van kolenzandsteen en mergel, wordt beschouwd als de oudste nog bestaande kerk van Nederland.  

 

Hart van Maastricht

Als pelgrimskerk van de heilige bisschop Servatius, parochiekerk van de rooms-katholieke Sint Servaas parochie, dekenaatskerk van de stad Maastricht en rijks-monument straalt de monumentale Sint Servaas Basiliek eenieder vol geloof en historie tegemoet in het hart van Maastricht. 

Stap gerust binnen
Gelegen aan het welbekende Vrijthof ontvangt de Sint Servaas en haar parochie al eeuwenlang bezoekers. Iedereen is welkom: van wereldse pelgrims tot de lokale Maastrichtenaar, van menig stadsbezoeker tot speciale gasten als Karel de Grote en Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Het interieur en exterieur alsmede het liturgische aanbod maken elk bezoek een zegening, rijk aan religie, traditie, historie, bouwkunst en gemeenschaps-gevoel. 

Stap gerust binnen, neem deel aan een van de vele vieringen of bewonder de vele schatten en verhalen die schuilgaan achter de deuren van de Sint Servaas.