Archief

Maastrichtse Kruisweg

7 februari t/m 30 april 2024 in onze kruisgang

Aan de hand van 14 handbeschilderde Maastrichtse tegeltableaus door George van de Goor (1983) beleeft u de Kruisweg van Christus in en om de stad Maastricht. Het zaalboekje in vier talen (waaronder het Mestreechs) en de speciaal ontworpen noveenkaars zijn bij de balie van de schatkamer te koop.

tentoonstelling maastrichtse kruisweg.JPG

100 jaar Albert Troost.jpg

100 jaar Albert Troost

Glaskunstenaar, schilder-tekenaar en hoogleraar-directeur aan de Jan van Eyck Academie Albert Troost (1924 – 2010) drukte met vernieuwende ideeën zijn stempel op de Nederlandse monumentale ontwerpkunst in architecturale setting: glas-in-lood, muurmozaiëk en wandschilderingen van zijn hand zijn door heel Nederland te zien.

Zijn grootste werk is te zien in de voormalige R.K. Kerk van Onze Lieve Vrouw van Goede Raad in de Maastrichtse naoorlogse woonwijk Malpertuis. Samen met architect Jean Huijsmans kwam hij daar tot een Gesamtkunstwerk: een wandvullend glaskunstwerk van 570 m2.

In de jaren 1980 en 1990 was Albert Troost als adviseur betrokken bij de restauratie van de Sint-Servaaskerk. Van zijn hand is de op zijn kleurenleer gebaseerde absisbeschildering in oud-roze en pastelblauw. Ook ontwierp hij een oculus en twee rondboogvensters in de westbouw en twee spitsboogvensters in een noordelijke zijkapel.

Heiligen.jpg

barbaratentoonstelling.jpg

Geschiedenis en gebruiken van de rozenkrans. De verzameling Mariman

1 mei tot en met 31 augustus 2022

Katholieke gebedskransen zijn een onderdeel van ons cultureel erfgoed. In deze tentoonstelling komen onder meer aan de orde het ontstaan van de rozenkrans, de Contra-Reformatie en het credo-kruis, het Trisagion en de vrijkoop van slaven, Duitse filigrein rozenkransen en de afweer van het kwaad, gebedskransen voor het Lijden van Jezus en van Maria, broederschaps-rozenkransen, en rozenkransen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Maastrichtse kruisweg 

Elk jaar : Van Aswoensdag t/m Tweede Pinksterdag 

Aan de hand van de handgeschilderde kruisweg uit de inmiddels gesloten Maastrichtse Don Boscokerk, aangevuld met objecten uit onze rijke collectie, wordt het verhaal van het lijden, sterven en herrijzen van Jezus verteld. Middels een geïllustreerd boekje kunt u de Maastrichtse kruisweg lopen in onze kruisgang. De 14 kruiswegstaties dateren uit 1983-84 en zijn ontworpen door George Vandegoor. 

Kerstgroepententoonstelling 2020 en 2021

Helaas was onze jaarlijkse kerstgroepententoonstelling door de lockdowns slechts een paar dagen toegankelijk. Pastoor Verheggen had weer een gevarieerde selectie kerststallen en kerstgroepen uit zijn eigen verzameling aan ons in bruikleen gegeven. 

De Servaas door de eeuwen heen. Grafiek, tekeningen en objets d'art , geschonken door Tom Cremers

6 juni  t/m 31 oktober 2021

 

Bij Servaas op zolder

6 maart 2020 - 6 oktober 2020

Hoog boven uw hoofd, op de zolders boven de kruisgang, troffen de nieuwe medewerkers van de Schatkamer een bonte verzameling objecten aan, verzameld en bewaard door onze (verre) voorgangers.

Heiligenbeelden en resten van 'echte' heiligen, kerkelijke gewaden en liturgische voorwerpen, devotionalia en nog veel meer. Veelal bedekt met eeuwenoud stof. Het doorzoeken van de zolders voelde aan als 'schatzoeken'.

Niet alles in deze kleine tentoonstelling is even waardevol of mooi, maar elk object vertelt wel zijn eigen verhaal. 

Een kijkje op de zolder van Sint Servaas!

Photo festival Maastricht

2019

Joey Roberts in de Kruisgang: fotoportretten van conservatoriumstudenten en hun instrument plus een serie architectuurfoto's.

Voor Maastricht Photo Festival maakte Joey een reeks foto’s van musici die studeren aan het conservatorium in Maastricht. Hij legt de interactie van de student met zijn of haar instrument tijdens het musiceren vast. Hierbij concentreerde hij zich op het moment waarin de muzikant al zoekend vindt wat hem beweegt in de muziek, waarin hij samenvalt met zijn liefde of passie hiervoor.

Sjang Niederwieser in het Bergportaal:

3D spiegel object 'PixelXL'.

PixelXL is een spiegel installatie die mensen uitnodigt om een selfie/foto te maken. De installatie speelt met gelaagdheid, kleur, licht en de omgeving. De pixels worden uitvergroot, gefilterd, en geëxtrudeerd, waardoor een gefragmenteerd en gepimpt zelfbeeld ontstaat dat #instagrammable is, filter 2.0. De installatie is een afspiegeling van hoe mensen zich profileren op social media. Wat laat je van jezelf zien? Wat is echt en wat is gemaakt? PixelXL geeft een beeld van jezelf met en zonder filter, van wie jij bent, en hoe jij wilt dat de omgeving jou ziet.

Mooi verpakt - Liefdevol bewaard.

2018
 
Een tentoonstelling van kunstenaar Hans van der Weijden.

In negen grote kijkkasten opgesteld in de kruisgang laat van der Weijden zijn kleurrijke kunstwerken zien, tezamen met delen van zijn reliekenverzameling.

meer info