Nieuwsoverzicht

Nieuwe aanwinsten

Recentelijk werd de collectie van de Schatkamer aangevuld met drie interessante objecten.

Zilveren reliekmedaillon

Zilveren reliekmedaillon

Aan een zijde zien we een voorstelling van Maria met kind in gedreven zilver en aan de achterzijde (achter glas) een klein fragment van de ‘Dioskurenstof’. Dit is een zeer oud zijden textielfragment uit de Noodkist. Het werd beschouwd als onderdeel van het misgewaad van Sint Servaas, maar dateert uit de 7e of 8e eeuw. Lange tijd werden de in de Bijzantijnse stof geweven twee staande figuren op een zuil aangezien voor de heilige keizers Karel de Grote en Constantijn. Mogelijk betreft het echter de antieke mythologische figuren Castor en Pollux (de 'Dioskuren').

Bij het stukje stof in het medaillon staat ook de tekst: ‘De Vestim.(entis) S. Servatii’.

Waarschijnlijk werd het medaillon in het 3e kwart van de 19e eeuw gemaakt. In 1863 werd namelijk de Noodkist van Servaas geopend, waarbij de textielschat door kanunnik Franz Bock uit Aken werd onderzocht. Geheel in lijn met zijn bijnaam (‘Scheren-Bock’) knipte hij toen enkele delen uit de kostbare zijde!

Portretten van kanunniken van het Servaaskapittel

portretten van kanunniken van het Servaaskapittel

Onze andere aanwinsten zijn twee geschilderde portretten van kanunniken van het Servaaskapittel. Olieverf op doek, 2e helft 18e eeuw.

Het werk rechts bevat op de keerzijde de naam ‘Petrus Feuten’ en verwijst naar het Servaaskapittel. Petrus Franciscus Johannes Feuten (1726-na 1789) volgde in 1752 zijn oom A. Brandts op als kanunnik van het Servaaskapittel. In 1775 werd hij benoemd tot ‘camerarius’ van het kapittel.

De identiteit van de kannunnik links proberen we nog te achterhalen. De vorderingen van onze speurtocht volgen hopelijk zo snel mogelijk!

De schilderijen zijn afkomstig uit de nalatenschap van de familie L. Regout-Michiels van Kessenich en hingen lange tijd in Kasteel Kruisdonk. Na een noodzakelijke restauratie zullen ze een plek krijgen in een eregalerij van oud-kanunniken en pastoor-dekens.