Nieuwsoverzicht

‘Beter een goede buur dan een verre vriend’

Zusters Onder de Bogen doen schenking aan schatkamer en tonen tot half november een deel van hun collectie in de kruisgang van de Sint-Servaasbasiliek.

In het kader van de komende Heiligdomsvaart, die in september 2024 geopend wordt, schenkt de Congregatie van Liefdezusters van de Heilige Carolus Borromeus een antiek houten beeld van de Heilige Remaclus, bisschop van Maastricht, aan de schatkamer van de Sint-Servaasbasiliek.

De Congregatie van Liefdezusters van de Heilige Carolus Borromeus werd in 1834 opgericht door Elisabeth Gruyters met steun van pastoor-deken Van Baer van de Sint-Servaaskerk. De ‘Sisters of Charity’ doen nog steeds hun goede werken over de hele wereld. Het moederhuis bevindt zich Onder de Bogen aan het Sint-Servaasklooster.

Datum: donderdag 20 juni 2024

Locatie: Schatkamer van de St. Servatiusbasiliek

Aanwezigen: het Regionaal Bestuur van de Congregatie, bijgestaan door de Adviseurs Materieel Erfgoed.

Het bestuur (delegatie) van de Schatkamer, bijgestaan door de Conservator.

Historische achtergrond

De Heilige Remaclus (Aquitanië, ca. 600 - Stavelot, ca. 673) was een geestelijke, kloosterstichter, missiebisschop en bisschop van Maastricht. De feestdag van de heilige Remaclus is op 3 september.

Rond 647 trok Remaclus naar de Ardennen, waar hij in 648 de abdij van Stavelot stichtte. Hierna benoemde de Frankische koning Sigibert hem tot bisschop van Maastricht als opvolger van Amandus. 

Herkomst van het geschonken beeld

Het beeld is in het verleden via een erfenis in het klooster terecht gekomen, maar heeft nooit een liturgische functie vervuld. Nu is dan ook het moment gekomen dat het bestuur naar een betere bestemming heeft gezocht. Die is gevonden in de schenking aan de Schatkamer. Het beeld heeft inmiddels een conserverende behandeling ondergaan door Arnold Truyen van Stichting Restauratie Atelier Limburg.

Tentoonstelling in de kruisgang:

Op 20 juni opent tevens een tentoonstelling in de kruisgang van de Sint-Servaasbasiliek met topstukken uit de collectie van de congregatie.

De tentoonstelling is elke dag te bezoeken via de entree van de basiliek/schatkamer aan het Keizer Karelplein.

Entreeprijs: 6 euro / studenten 4 euro / kinderen t/m 17 jaar gratis. Openingstijden: ma t/m zat 10 – 18 uur; zondag 11.30 – 18 uur.

 

Scherm­afbeelding 2024-07-01 om 10.28.39.png