Bezienswaardigheden

De Basiliek is dagelijks te bezoeken via de entree (ingang Keizer Karelplein) in combinatie met een entreebewijs voor de Schatkamer.

U kunt dan in alle rust de kerk met pandtuin en kruisgang, de crypte met het graf van Servatius en de Schatkamer met onder meer de beroemde Noodkist bekijken. In de diaruimte is een permanente beeldpresentatie te zien.

Noodkist.jpg


Andere schatten
Uiteraard is er nog veel meer te zien. Zo kunt u de pelgrimsstaf, het borstbeeld, het borstkruis, de kelk met draagaltaar, vele relieken en liturgische voorwerpen bekijken. De schatkamer beschikt ook over een beroemde collectie oosterse zijden stoffen, daterend vanaf de 4e tot en met de 15e eeuw. Bewonder daarnaast diverse bijzondere reliekhouders: van ivoor en zilver, in de vorm van dozen of horens of gemaakt uit voorwerpen uit exotische landen, zoals struisvogeleieren en kokosnoten.
 

NIK2218 Bisschopsstaf Sint-Servaas.jpg


Locatie van de Schatkamer
De kerkschat was (in ieder geval vanaf het jaar 1340) ondergebracht in de zogenaamde Dubbelkapel van het Servaaskapittel, grenzend aan de kruisgang van de kerk. In 1873 verhuisde de Schatkamer naar de door Cuypers gerestaureerde voormalige kapittelzaal in de westelijke kruisgang en in 1895 naar de voormalige refter. In 1930 werd de Schatkamer met een extra ruimte aan de noordzijde uitgebreid en heropend als 'Museum voor Religieuze Kunst'. Na de grote restauratie van de Servaaskerk werd de Schatkamer in 1982 teruggebracht naar de oorspronkelijke locatie, met expositieruimtes op twee niveaus.