Nieuws


schermopname.png

Schenking door mr. Tom Cremers aan de Schatkamer

In het voorjaar van 2020 deed de Maastrichtse verzamelaar Tom Cremers een aanzienlijke schenking aan de Schatkamer, bestaande uit grafische werken met afbeeldingen van de Servaaskerk, alsmede enkele bijzondere objecten van keramiek en zilver. Op 21 december voegde Tom daaraan een prachtig ingelijste kerstvoorstelling door Hub. Levigne toe, die hij eigenhandig kwam ophangen in onze kruisgang. We zullen deze elk jaar in onze kerstexpositie gaan gebruiken. De eerder geschonken objecten zullen in de zomer van 2021 een aparte tentoonstelling krijgen in de kruisgang.

 

Gebruik onze digitale bezoekersgids

Gebruik onze digitale bezoekersgids tijdens uw bezoek aan de Sint Servaasbasiliek en de schatkamer.
 
Bij binnenkomst kunt u een qr-code scannen of klik hieronder op de afbeelding.
 
app.PNG
 
De app kunt u bekijken in uw webbrowser of in de app izitravel.
Openen in izitravel geeft wel het beste resultaat.
 
U kunt kiezen uit 5 thema-wandelingen, maar u kunt ook alle objecten bekijken.
 

Sedes Sapientiae

Het beroemde beeld van Maria Zetel der Wijsheid ('Sedes Sapientiae') is in restauratie geweest bij Stichting Restauratie Atelier Limburg. De laatste restauratie van het vroeg 13e eeuwse notenhouten beeld dateerde van 1976. Daarbij werd de in 1872 onder leiding van Pierre Cuypers aangebrachte verflaag (goud met gestileerde bloemmotieven) geconserveerd. Het beeld stond oorspronkelijk achter het retabel op het Maria-altaar in de westbouw. Sinds de 19e eeuw bevindt het zich in de Mariakapel grenzend aan de noordelijke zijbeuk van de Servaasbasiliek.
 Maria.jpg

Nieuwe aanwinsten

Recentelijk werd de collectie van de Schatkamer aangevuld met drie interessante objecten:

                                            

 

 Onze eerste aanwinst is een bijzonder zilveren   reliekmedaillon. 

 

 

Aan een zijde zien we een voorstelling van Maria met kind in gedreven zilver en aan de achterzijde (achter glas) een klein fragment van de ‘Dioskurenstof’. 

Dit is een zeer oud zijden textielfragment uit de Noodkist. Het werd beschouwd als onderdeel van het misgewaad van Sint Servaas, maar dateert uit de 7e of 8e eeuw. Lange tijd werden de in de Bijzantijnse stof geweven twee staande figuren op een zuil aangezien voor de heilige keizers Karel de Grote en Constantijn. Mogelijk betreft het echter de antieke mythologische figuren Castor en Pollux (de 'Dioskuren').

Bij het stukje stof in het medaillon staat ook de tekst: ‘De Vestim.(entis) S. Servatii’.

Waarschijnlijk werd het medaillon in het 3e kwart van de 19e eeuw gemaakt. In 1863 werd namelijk de Noodkist van Servaas geopend waarbij de textielschat door Franz Bock werd onderzocht. Geheel in lijn met zijn bijnaam (‘Scheren-Bock’) knipte hij toen enkele delen uit de kostbare zijde!

Gelukkig is nu een 'stukje Servaas' weer terug in onze schatkamer.


Onze andere aanwinsten zijn twee geschilderde portretten van kanunniken van het Servaaskapittel. Beide zijn olieverfschilderijen op doek uit de 2e helft van de 18e eeuw.

Het werk rechts bevat op de keerzijde de naam ‘Petrus Feuten’ en verwijst naar het Servaaskapittel. Petrus Franciscus Johannes Feuten (1726-na 1789) volgde in 1752 zijn oom A. Brandts op als kanunnik van het Servaaskapittel. In 1775 werd hij benoemd tot ‘camerarius’ van het kapittel.

De schilderijen zijn afkomstig uit de nalatenschap van de familie L. Regout-Michiels van Kessenich en hingen lange tijd in kasteel Kruisdonk.

De identiteit van de kannunnik links proberen we nog te achterhalen. De vorderingen van onze speurtocht volgen hopelijk zo snel mogelijk!


Het Borstkruis van Servaas is op reis

In het kader van het Keizerjaar is het 'Borstkruis van Sint Servaas' uitgeleend aan het Landesmuseum in Mainz (DE). 
Daar heeft het een prominente plaats tussen andere beroemde objecten in de tentoonstelling Die Kaiser und die Säulen ihrer Macht.
 
Bij de translatio van het lichaam van Servatius rond het jaar 800 werd op zijn borst een gouden kruisje ontdekt. Dit kruisje werd rond 1025 gevat in een groter kersenhouten kruis bekleed met goud, zilver, email, edelstenen en een ivoren corpus. Het was een geschenk van keizer Hendrik III, een groot Servaas-vereerder, aan de Servaaskerk. Binnen in het kruis, dat de naam 'Borstkruis van Sint Servaas' bleef dragen, bevinden zich relieken van het heilig kruis en van de heilige Laurentius, Paulinus, Felix en Cornelius. 
 
Borstkruis Sint-Servaas 1 klein.jpg                          
 
 
De tentoonstelling in Mainz loopt van 9 September 2020 tot 18. April 2021.